Kejsarn av Portugallien

by Selma Lagerlöf

Kejsarn av Portugallien

Kejsarn av Portugallien publicerades första gången 1914 och utspelar sig i Selma Lagerlöfs hembygd i Värmland. Jan i Skrolycka älskar sin dotter över allt annat. När hon flyttar till Stockholm och inte hör av sig tappar Jan greppet om verkligheten och föreställer sig att dottern, Klara Fina Gulleborg, är kejsarinna av Portugallien och att han själv är kejsare. Hans tankar kretsar hela tiden kring hennes återkomst och vad som ska ske när hon kommer tillbaka. I sin roll som kejsare kan Jan i Skrolycka bryta mot de sociala hierarkierna i trakten.

I ett brev till vännen Sophie Elkan beskriver Lagerlöf bakgrunden till boken. “Handlingen försiggår här i Emtervik i min barndom med alla de gamla figurerna här som bipersoner. Ja huvudpersonen är nog verklig han också, en stackars gubbe som sörjde sig galen av längtan efter sin dotter. […] Jag ville ha in något av det rörande och naiva, som fanns hos den stackars gubben. Jag vet inte om jag lyckas, jag är just på den punkten, då man ingenting vet.”

INFO

ISBN: 9789175710129
Language: Swedish
Format: ePub
Author: Selma Lagerlöf
Selma Lagerlöf var en svensk författare och den första kvinnan som tilldelades Nobelpriset i litteratur 1909. Född i Värmland i Sverige 1858, blev Lagerlöf känd för sin förmåga att skapa magiska och gripande berättelser som utforskade det svenska folket …